Universul este un întreg sistem de algoritmi de inteligență artificială. Cum au ajuns cercetătorii Microsoft la această concluzie

de: Ozana Mazilu
12 04. 2021

Ești gata de o lectură “ușoară”? Fizicienii teoreticieni care lucrează cu Microsoft au lansat recent o lucrare, afirmând că universul este în esență un computer de inteligență artificială.

Cercetătorii, mai mulți afiliați la Microsoft, au publicat o lucrare pe arXiv, intitulată „Universul autodidact”, conform The Next Web. Această lucrare descrie universul nostru ca un algoritm care învață continuu despre sine.

Afirmația lor este că, la fel ca oamenii, universul însuși observă și își află propriile legi și structuri. Și, ca urmare, se schimbă.

Citând din lucrare, „De exemplu, când vedem că structuri care seamănă cu algoritmi de învățare automată apar în sisteme autodidacte simple, ne-am putea imagina că arhitectura matricei operative în care acest univers al nostru dezvoltă legi, ea însăși a evoluat dintr-un sistem autodidact, care a apărut din cele mai minime condiții de pornire posibile?”.

Cercetătorii din spatele acestei lucrări au explorat idei similare cercetărilor făcute de fizicianul Vitaly Vanchurin, care a afirmat că universul este, de fapt, o rețea neurală masivă.

Deci poate că trăim cu toții într-un imens algoritm de autoînvățare. Dar ce înseamnă asta? Ce e Universul, de fapt?

În primul rând, face practic imposibilă unificarea fizicii în ansamblu. La urma urmei, dacă universul este capabil să învețe constant și să-și schimbe legile ca rezultat, legile fizicii vor fi, de asemenea, în continuu flux.

Asta înseamnă că ceea ce înțelegem în prezent drept legi ale fizicii ar fi putut funcționa diferit în trecutul universului. Și se vor schimba și în viitorul său.

Autorii lucrării analizează, de asemenea, și ideea că universul ar putea să nu învețe doar pentru propria sa supraviețuire, ci și, pur și simplu, pentru că vrea doar să învețe.

„Structurile sociale umane ne arată că un sistem de învățare care nu este constrâns de „supraviețuirea brută” poate deveni uneori dominat de efectele rețelei economice în autoreferință”, spune lucrarea.

Deci, da, universul este doar o mare structură autoreferențială. Oare mai știm ce e real și ce nu?